Lidt om lopper « Gå til aktuelle emner
Katten og hunden angribes af de samme loppearter, nemlig hunde- og kattelopper. Sidstnævnte er den hyppigst forekommende – også på hunden!

Loppens livscyklus og ’loppesæsonen’:
De voksne lopper lever i hundens og kattens pels, hvor de suger blod. Hunloppen lægger æg, som drysser ned fra pelsen til omgivelserne, hvor de klækkes til larver. Larverne forpupper sig, og kan blive i puppestadiet i op til et par år. Den færdigudviklede, voksne loppe springer på hunden eller katten, og dermed er ringen sluttet. Udviklingshastigheden fra puppe til voksen loppe afhænger blandt andet af temperatur og luftfugtighed. I naturen er det således ’loppesæson’ i sensommer og efterår, men indendørs er det gerne ’loppesæson’ hele året rundt.

Hvordan kan jeg se, om min hund eller kat har lopper? 
Tilstedeværelsen af lopper giver anledning til kløe i varierende grad. Nogle dyr er allergiske over for loppespyt og vil derfor få en meget kraftig kløe, selvom der måske kun er ganske få lopper. Bemærk at kløe hos katte ofte viser sig ved øget slikkeaktivitet på ryggen og bagkroppen, hvor hunde ofte vil gnave sig eller kradse sig med poterne. Enkelte hunde og katte vil være så angrebet af lopper, at det er let at finde lopperne i pelsen, når man stryger den mod hårene. Lopper er mørkebrune og cirka 2-4mm store med lange ben. Andre gange ser man kun loppeekskrementer i pelsen som små sorte prikker. For at være sikker på, at det er loppeekskrementer, og ikke blot støv, kan man udføre en simpel, lille test: Et stykke køkkenrulle fugtes, og de små sorte prikker tørres af henover dette.

Da lopper, som tidligere nævnt, lever af blod, vil der også være spor af dette i deres ekskrementer, hvilket giver en rødlig farvning af den fugtede køkkenrulle. Viser din hund eller kat tegn på kløe, uden at du kan finde lopper, bør du tage til din dyrlæge. Der kan være mange andre årsager til kløe hos hund og kat. Hvor alvorligt er loppeangreb? Loppeangreb kan være til kraftig gene, og kløen kan føre til voldsomme selvforskyldte, hudbetændelser, hvis den angrebne hund eller kat er loppeallergiker. Derudover udgør lopperne i sig selv typisk ikke en alvorlig risiko for dyret. De kan imidlertid overføre andre lidelser, herunder bændelorm hos hund og kat. Hæmobartonella felis, som er en blodparasit, der ses hos katte, kan ligeledes overføres med lopper.

Eftersom lopper lever af blodmåltider, skal det nævnes, at en kraftig infestation med lopper kan give risiko for blodmangel hos dyret. Dette er primært en bekymring hos hvalpe og killinger. Hvordan behandles lopper? Når lopperne først er til stede, er det en god idé at søge vejledning om den mest effektive behandling hos dyrlægen. Der skal ofte sættes ind flere steder for at bryde loppens livscyklus. Hyppigst vælges at behandle med en type pipette, der gives på huden i nakken. Alle hjemmets kæledyr skal behandles. Det er vigtigt at produktet, man vælger, dræber lopperne, før de når at lægge æg, ellers løber problemet bare i ring, da loppens livscyklus dermed kan fortsætte. Samtidig er det rigtig vigtigt at få støvsuget især i hjørner og paneler, hvor æg og larver kan gemme sig og overleve. Hundens og kattens tæpper vaskes, og evt. rengøres omgivelserne med desinfektionsmiddel.

Forebyggelse frem for helbredelse 
Mange vil nikke genkendende til, at det kan være vanskeligt at få bugt med lopperne, hvis de først har etableret sig i hjemmet. Af samme grund kan det være en fordel at give forebyggende behandling. Hertil vælges ofte et produkt, der samtidig mindsker risikoen for flåter, hvorved alvorlige flåtbårne lidelser forebygges. Har man en hund eller kat, der er loppeallergiker, er det ekstra vigtigt at give forebyggende behandling hele året rundt. Kan lopper leve på mennesker? Lopperne er det, man kalder værtsspecifikke, hvilket betyder, at de – med ganske få undtagelser – kun kan gennemføre deres livscyklus på hunde og katte. Selvom lopperne ikke kan formere sig på mennesker, kan man dog godt opleve at blive bidt af en loppe og dermed få kløe selv.


Top
}